Vad är transport?

Transport och trafik är tätt förknippade med varandra, och är beroende av varandra. Skillnaden kan vara svår att förklara men här kommer en version!

Transportens kärna

Om transport är något som är tätt sammanlänkad med trafik så vill man gärna urskilja skillnaden. Den största och mest markanta skillnaden är ofta att transport är ett mer snävt begrepp än trafik. Som nämnt ingår såväl cyklister som fotgängare i trafiken, men de transporterar inte alltid saker i lika hög utsträckning som en lastbil gör. En person kan bära på en säng som Zlatans fattiga pappa gjorde med sina bara armar en gång i tiden, men det är inte en gängse norm bland allmänheten att göra så. Man bokar frakt med en lastbil istället.

Alltså, transport har ofta en anledning, nämligen att frakta varor eller personer från punkt A till punkt B. Medan trafiken också handlar om att folk övningskör eller kanske bara är ute och njuter av att köra på en landsväg i en bil med öppet tak om somrarna.

Vem får ägna sig åt transport?

Man måste så klart ha relevant körkort för det fordonet man tänker köra. Det krävs allt som oftast yrkesförarbevis, olika legitimationer med mera. Jobbar man med att leverera pizzor eller mat krävs allt som oftast endast bilkörkort och ibland AM-körkort. Det innebär att 15-åringar kan ha rätt att leverera pizza så länge det inte handlar om nattarbete eller obekväm arbetstid.

Logistik

Logistik är läran om vilket transportsystem som är mest optimalt för att allt ska klaffa. Logistik berör hela kedjan från fabriken till konsumentens händer.