Transporter med människor

Att transportera människor har vi gjort ända sedan vi lärde oss tämja hästar och kameler för ändamålet. Idag finns det fortfarande beridna poliser, det vill säga poliser som patrullerar på hästryggar. Att transportera människor är helt naturligt och görs konstant, året om.

Färjor, båtar

Redan de gamla vikingarna var ute till sjöss och plundrade i andra riken. De tog sig dit genom att åka ihopsnickrade båtar, som än idag förbluffar ingenjörer och konstruktörer. Idag åker vi färjor för att ta oss till länder med kustremsor, i Sverige går färjelinjer till Polen, Ryssland, Tyskland, Norge, Danmark, Finland, Island, och så vidare.

Det finns exempel på färjor såsom Titanic, Estonia, och Costa Concordia som blivit världsnyheter när de förlist och orsakat dödsfall. Därför är idag båtbranschen full av säkerhetsåtgärder, exempelvis ska samtliga passagerare på en färja få plats i medföljande livbåtar, och instruktioner över vad man ska göra som passagerare vid en incident ska alltid repeteras inför varje tur.

Flygplan

Flygplan har gjort världen mindre, bildligt talat. Vad som för bara 150 år sedan var en utopi är idag något som många ser som självklart. Man kan om man har råd åka världen runt med flygplan. Idag förs dock många röster fram om att flygplan inte är speciellt miljövänliga. Flygbranschen är omgärdad av många säkerhetsåtgärder, något som trappats upp sedan 11 september-dåden i USA 2001.

Bussar, taxi

Många skolbarn tar idag skolbussen till skolan, och vissa vuxna pendlar med buss till jobbet varje dag. Taxi är mer sällan använt då priset är högre än vad det är för bussbiljetter.

Svävare

På vintern kan det ibland vara svårt för skärgårdsbor att åka båt eftersom ett tjockt istäcke förhindrar framfart. Därför har så kallade svävare blivit populära.

Bilar

Bilar transporterar i allra högsta grad människor, man får däremot inte bedriva taxiverksamhet genom att erbjuda skjuts mot betalning till främlingar. Man kan också som bilägare transportera sina husdjur till exempelvis utställningar eller veterinären.

Djur

Som inledningsvis konstaterats så använde vi oss för av hästar i Sverige. Att åka häst och vagn var vanligt när man skulle ha det bekvämare. En häst på mer än ett halvt ton klarar med lätthet att dra en vagn och människor i den, därför blev den så pass populär och omtyckt hos inte minst bönder. I arabländerna använder de sig av kameler och dromedarer som kan gå långt utan att ens bli törstiga som oss människor. Man skulle kunna säga att det är en form av symbios, människor ger djuren mat och föda och i gengäld får vi transport.