Förarlösa lastbilar

Förarlösa lastbilar är kanske framtiden för många företag. Det är dock en tanke som inte är uppskattad i alla läger.

Vad är en förarlös lastbil?

En så kallad förarlös lastbil har, som namnet antyder, ingen fysisk förare av kött och blod. Nej, här styrs lastbilen helt av artificiell intelligens, det vill säga kameror, sensorer, ljudupptagningsenheter med mera.

Varför är förarlösa lastbilar framtiden enligt många sakkunniga?

En förarlös lastbil tros klara av uppgiften mer precist och framförallt med outtömlig energi, apparaten mal på tills den behöver laddas. En människa är inte rustad så, det finns alltför mycket som pockar på vår uppmärksamhet för att vi ska kunna orka fokusera på något så komplext som bilkörning i timmar. Risken för olyckor ökar markant om föraren är trött och ofokuserad.

Varför motsäger sig en del denna utveckling?

Man kan inte komma undan det faktum att en robot som kör en lastbil ersätter en människas arbete. Vad människan ska göra i den digitala tidseran är något som ständigt diskuteras. Troligen kommer lastbilschauffören att ha en mer övervakande roll från början. Chauffören kommer att hålla reda på om roboten gör rätt eller fel och rapportera detta till Transportstyrelsen eller det företag som efterfrågar sådana uppgifter.