Starta företag inom flytt och transport

I dag är det väldigt vanligt att syssla med flytt och transport av olika slag. Det kan handla om att man hjälper privatpersoner med flytten, man kan utföra kontorsflyttar samt transportera brev och paket till olika platser. Men hur går det till att starta ett sådant företag och vad bör man tänka på?

Ekonomi i företaget

Det går åt en hel del pengar för att man ska kunna starta upp ett transportföretag. Ett alternativ för att finansiera uppstarten är att ansöka om ett lån till företag för att täcka de första utgifterna. Många företagslån kan beviljas även till nystartade företag, trots att ägaren har tidigare betalningsanmärkningar. Det beror på att långivaren helt enkelt tittar på företagsidén istället för att bara se till inkomster och tidigare betalningar. Det finns nämligen många anledningar till att en person kan ha haft betalningssvårigheter tidigare.

Välja rätt transportbilar

Om man ska starta ett företag som hjälper till med flytt och transport är det viktigt att välja rätt bilar. Om man ska flytta många saker eller stora sådana kan man behöva en rejält stor bil, kanske till och med en lastbil. Om det bara är ett brev som ska levereras kan en lastbil vara i största laget. Det kan vara bra att ha ett par olika bilar i företaget. På så sätt kan man anpassa sig och välja rätt bil sett till vad det är som ska flyttas eller transporteras.

När det gäller bilarna kan de antingen köpas som nya, eller som begagnade. Väljer man en begagnad bil är det dock viktigt att se till att den är i fint skick, annars kan reparationer snabbt kosta en hel del extra pengar.

Viktigt med försäkring

Oavsett om man bedriver ett flyttföretag eller ett transportföretag är det viktigt att man har en försäkring. Den ger ersättning om något skulle tappas bort eller förstöras under arbetets gång. Om man inte har en försäkring kan företaget behöva stå för skadorna som har uppstått. För en kund ser det också betydligt mer seriöst ut om det finns en försäkring. Om många dyra eller exklusiva saker ska flyttas eller transporteras är det än viktigare att företaget har en bra försäkring.

Behövs några tillstånd?

När det gäller flyttföretag krävs det egentligen inte några speciella tillstånd för att man ska få utföra arbetet. Det är dock bra att ha kunskap om bärteknik och annat. När det gäller transportföretag kan det krävas en del tillstånd beroende på vad man ska transportera. Om det gäller farliga saker som gaser, flytande kväve, frätande ämnen eller material som kan sprida smitta kan företaget behöva speciella tillstånd för att få utföra transporten. Det har i regel att göra med hur stora mängder man ska transportera.