Polisbilar ska (när de inte är på väg till olika brottsplatser eller liknande scenarion) hålla ett vakande öga över trafiken. Inne i polisbilarna finns avancerad utrustning som kan upptäcka om en bil är stulen exempelvis. Det görs genom att kontrollera bilens registreringsskylt mot en databas som polisen tillhandahåller. Visar det sig att bilen är stulen så tänder polisen blåljusen och försöker få föraren av bilen att stanna fordonet.
Vad gör polisen i trafiken?
Man kan kontrollera vad polisen har rapporterat in från sin närvaro i trafiken, via händelser och det handlar ofta om misstänkt rattfylleri, fortkörningar, olovlig körning och så vidare. Det handlar om att andra trafikanter (framförallt oskyddade cyklister och fotgängare) ska vara trygga när de rör sig i trafiken.
Ibland står de också och mäter fordons hastigheter för att fånga fartsyndare. Upp till 30 km/h över gällande hastighetsbegränsning brukar resultera i fortkörningsböter medan det mesta över den gränsen kan leda till indraget körkort på plats eller åtal.
Att hjälpa andra förare att inte bli tagna
Det är inte olagligt att exempelvis signalera för en annan förare att sänka farten då en polis syns till. Polisen rekommenderar dock inte detta då det kan leda till att brottslingar slipper undan.